Terrengsko for løping i skog og mark

Skal du løpe i skog og mark, må du ha skikkelig fottøy. Da holder det ikke med joggesko beregnet for asfalt. Terrengsko har en annen gummiblanding og større knaster for bedre grep.

Terrenget stiller andre krav til skoene: Ved terrengløping er er det grep som er viktig – ikke demping, terrenget gir deg demping i seg selv. Med vanlige joggesko vil du miste grep og skli, fordi sålen ikke er laget for utfordringer med mykere og løsere underlag.

terrengsko - Merrell Men's Mix Master Trail Running ShoeDet er stor forskjell på forskjellige løpesko, og liker du å trene i skog og mark bør du absolutt investere i et par terrengsko. Selv har jeg brukt forskjellige sko, men i fjor gjorde jeg et bomkjøp når det kom til terrengsko.

Jeg kjøpte da skoen du ser til høyre hos en av de store skokjedene (Merrell Men’s Mix Master Trail Running Shoe). Skoen hadde nedsatt pris (ca. 1000 kroner) og virket bra. Disse skoene sitter godunderside - Merrell Men's Mix Master Trail Running Shoet på foten og er stabil, men til min store fortvilelse har de hatt svært dårlig grep.

Jeg har falt flere ganger i bratte nedstigninger fordi skoene slipper/sklir på samme måte som ordinære joggesko. Faktisk byttet jeg til andre joggesko på enkelte turer for å teste om grepet var like dårlig på andre sko. Forskjellen var minimal.

Terrengskoens underside har mye å si for grepet. Og denne skotypen virker å ha et mønster som ikke gir tilstrekkelig grep på det underlaget jeg løper på.

scarpa_minimaNy sesong = nye terrengsko

Endelig er det ny sesong for å løpe i snøfritt terreng igjen, og det betyr innkjøp av nye terrengsko. Denne gangen gikk jeg for et annet merke (Scarpa Trail Minima), og terrengsko med mer knaster.

De nye skoene sitter enda bedre på foten enn det forrige paret og etter et par løpeturer kan jeg konstatere at disse også har mye bedre grep.

Jeg har løpt samme rSkjermbilde 2015-05-14 14.20.26ute med gammelt par og nytt par, og det er merkbar forskjell i bratte nedstigninger og ulendt terreng med mye røtter/steiner på festet disse skoene får.

Siden sålen på de nye skoene er tynnere, får man også bedre følelse med underlaget. Skoen er svært fleksibel foran, noe jeg liker godt. Den har imidlertid ikke god sidestøtte, så om dette er noe du foretrekker, bør du se etter en annen skotype.

Ordinær pris er ca. 1500,-, jeg fikk dem på tilbud til ca. 1000,-.

Spør betjeningen om hjelp

Er du usikker på hvilken type sko du bør velge, så spør betjeningen i butikken, eller orientere deg på nett før du drar i butikken. Utvalget av terrengsko er stort, og hvilke egenskaper som er viktig for deg, bør du ha tenkt gjennom før du velger sko. Da slipper du å gjøre et irriterende bomkjøp, slik jeg gjorde i fjor.

Hvis du har tips eller erfaringer med terrengsko så tips gjerne andre lesere via vårt kommentarfelt.

av Øyvind H. Bergesen

Legg igjen en kommentar