Hodepine etter trening – Slik blir du kvitt den!

Hodepine etter trening er noe enkelte sliter med. Jeg har selv hatt dette problemet i forbindelse med harde treningsøkter, men nå kan det se ut som jeg har funnet en løsning…

Siden jeg la om livsstilen min i fjor sommer, har jeg opplevd ganske mye hodepine etter harde treningsøkter. Dette har selvfølgelig gjort det ekstra utfordrende å finne motivasjon til å ta de harde treningsøktene med jevne mellomrom. Men de er nødvendig for at formen skal bli bedre.

Etter en typisk hard treningsøkt, kan jeg ha hodepine i 12-24 timer før det normaliserer seg. Siden jeg bruker pulsbelte under trening, har jeg god kontroll på intensiteten under treningsøktene og har etterhvert lært meg hvor grensen går.

For egen del ser det ut som om den magiske grensen er rundt sone 4, eller nærmere bestem ca. 170 i puls. Holder jeg meg under 170 i puls gjennom en treningsøkt på 45 – 60 minutter, er problemene minimale, går jeg over er jeg stort sett garantert 12-24 timers hodepine.

Varmt vær ser også ut til å kunne påvirke i noe grad, jeg prøver derfor å unngå de hardeste øktene på de varmeste sommerdagene.

Siden jeg har vært ganske plaget av dette, bestemte jeg meg for å gjøre et dypdykk i materien, både norsk og utenlandsk informasjon er gjennomlest. I tillegg har jeg testet ut effekten ved å gjøre to helt identiske treningsøkter med høy intensitet. Mer om det senere, først…

Litt fakta om hodepine etter trening

Først av alt er det greit å opplyse at den mer korrekte termen på tilstanden er anstrengelseshodepine. En tilstand som i de fleste tilfeller anses for å være ufarlig. Studier har vist at ca. 1% av aktive voksne rammes av tilstanden, og stort sett er det menn i starten av 20-årene som rammes hyppigst. Trolig fordi menn i denne aldersgruppen utsetter seg for intense fysiske aktiviteter.

Kjennetegn på tilstanden som gir hodepine etter trening / anstrengelseshodepine:

Smerten kommer gjerne akutt og i nær tilknytning til fysisk anstrengelse som trening. Hodepinen er som regel pulserende, på begge sider av hodet, men den kan også være lokalisert til bakhodet. Det finnes både kortvarige og langvarige former, og hodepinen kan vare fra 5 minutter til en hel dag.

 • Hodepinen blir vanligvis beskrevet som bankende
 • Den oppstår i forbindelse med eller like etter fysiske anstrengelser
 • I de fleste tilfeller rammer smertene begge sider av hodet
 • Det er typisk at hodepinen rammer personer som ellers er friske, og at hodepinen er ulik andre typer hodepine som man måtte ha opplevd
 • Anstrengelsesutløst hodepine er vanligvis kortvarig når anstrengelsen opphører. Varigheten kan være mindre enn 5 minutter, men det er også beskrevet hodepine av mange timers varighet, helt opp mot mer enn ett døgn
 • Hos personer med underliggende sykdommer, for eksempel hjertesykdom, kan også anstrengelser føre til hodepine. I slike situasjoner bør hodepinen settes i sammenhengen med den underliggende sykdommen, og behandles i forhold til det

Årsak til hodepine etter trening (anstrengelseshodepine).

Årsaken til at hodepine etter trening oppstår er ukjent, det har ikke lyktes å påvise underliggende forandringer i kroppen (hjernen) som gir en forklaring på fenomenet. Man antar imidlertid at hodepinen skyldes et forbigående høyt trykk innenfor hodeskallen.

Selv om enhver aktivitet som øker trykket inne i hodet kan føre til anstrengelsesrelatert hodepine, er det visse treningsformer som oftere kan gi hodepine etter trening.

 • Vektløfting
 • Løping
 • Roing
 • Tennis
 • Svømming

Det ser også ut til at personer som har migrene, eller som har noen i familien med migrene, oftere opplever hodepine etter trening enn gjennomsnittet.

Hodepine etter trening – kan forebygges

Ja, du leste riktig. hodepine etter trening kan i de fleste tilfeller forebygges med bruk av medikamenter. Disse inntas da 30-60 minutter før en planlagt treningsøkt med høy intensitet.

NSAIDs utgjør en stor gruppe legemidler med relativt lik, betennelsesdempende virkning, og er en forkortelse for Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Non-steroidal betyr at de ikke inneholder steroider eller kortikosteroider. Stoffene motvirker hevelse, smerte, ømhet, rødhet og bevegelsesinnskrenkning ved betennelse, eller såkalt anti-inflammatorisk effekt.

Det finnes mange ulike NSAIDs å få kjøpt. Enkelte selges uten resept, for eksempel Ibux® og naproxen.

Slik testet jeg selv effekten

Etter å ha lest meg opp på årsaker og ulike alternative behandlingsmetoder, fant jeg ut at jeg ville prøve med NSAIDs medikamenter, nærmere bestemt Ibux®. 

Men først måtte jeg gjøre en lage en rute og følge et vist tempo som jeg kunne gjøre i to separate omganger for at testen skulle bli så lik som mulig. Jeg valgte derfor en rute opp et lite fjell bak huset.

Første treningsøkt

Tok ingen medikamenter og sørget for å ligge i sone 4 stort sett hele joggeturen. Endte opp med å kjenne hodepine 3/4 ut i treningsøkten, men fullførte likevel. Endte opp med å ha hodepine etter trening i ca. 15 timer. Inntak av smertestillende tabletter i etterkant hadde liten effekt.

Hodepine etter trening - første økt


Hodepine etter trening - første økt del 2

Andre treningsøkt

Tok to stk. ibux 60 minutter før trening. Lå i sone 4 ca. hele turen. Hadde ingen antydninger til hodepine underveis i treningsøkten, selv om jeg pushet på og kom opp i over 200 i puls flere ganger. Ingen hodepine registrert første døgn etter trening. Herlig!

Hodepine etter trening - andre økt


hodepine etter trening - andre økt del 2

Ikke vitenskapelig holdbar test

Jeg vet at dette ikke gir grunnlag for å gi en endelig konklusjon. Det er på ingen måte vitenskapelig holdbart osv. Men med tanke på hvor mange treningstimer jeg har lagt ned siste 12 måneder, er det unektelig ganske herlig å kjenne på følelsen av å ikke ha hodepine etter en treningsøkt med høy intensitet.

Har du tips eller råd til andre som har fungert for deg? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

av Øyvind H. Bergesen

Legg igjen en kommentar